www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ολοκληρώθηκε η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Λαμία



Κεντρικός ομιλητής ο Υπεύθυνος Οργανωτικού του κινήματος
και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης

Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στελεχών της Δημοκρατικής Συμμαχίας από όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου και ώρα 20:00 στο ξενοδοχείο Samaras, στη Λαμία, πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο των Συνδιασκέψεων που ξεκίνησε η ΔΗ.ΣΥ. από την περασμένη Δευτέρα σε όλες τις έδρες των Περιφερειών της χώρας, αλλά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Κεντρικός ομιλητής της Συνδιάσκεψης ήταν ο Υπεύθυνος Οργανωτικού του κινήματος και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του πολιτικού λόγου του κινήματος, τη στρατηγική επικοινωνίας, αλλά και το εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμμαχία και το οποίο μάλιστα έτυχε καθολικής αποδοχής στην Ευρώπη.

Στη Συνδιάσκεψη παρόντες ήταν και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΔΗ.ΣΥ., δικηγόροι, κ. Γιώργος Ανδρέου και Αθανάσιος Καρβέλης, ο νυν και ο πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος του κινήματος, κκ. Κώστας Σμυρλής και Αθανάσιος Τσόβολος, καθώς και τοπικά στελέχη από τις Ομάδες Πρωτοβουλίας των νομών Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Ευβοίας, Φωκίδας και Βοιωτίας.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ του κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:

«Στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο συγκροτήσαμε το ιδεολογικό στίγμα και την καθαρή ταυτότητα των προγραμματικών μας κατευθύνσεων. Με μια πρωτόγνωρη, καινοτόμα και επιτυχημένη διαδικασία άμεσης δημοκρατίας που ακολουθήθηκε, καταλήξαμε στις «100 προγραμματικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για την Ανατροπή στην πράξη».

Προοδευτικές, σύγχρονες, φιλελεύθερες και απαραίτητες προτάσεις κοινής λογικής, που δίνουν αποτελεσματικές λύσεις για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να στήσει τη νέα οικονομία της σε πιο στέρεες και σταθερές βάσεις.

Προτεραιότητες των Προγραμματικών Κατευθύνσεων και Προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα:
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται άμεσα από το λαό.
- Μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.
- Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.
- Κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος «περί ευθύνης υπουργών» και της ασυλίας των βουλευτών.

Σχετικά με το Δημόσιο Τομέα, προτείναμε:
- το πλήρες πάγωμα των προσλήψεων μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων για την επόμενη πενταετία, ενώ
- για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο δημόσιο υπάλληλο, προτείνεται να υπάρχει πενταετής δοκιμαστική περίοδος, και μετά από αντικειμενική αξιολόγηση θα κρίνεται η υπηρεσιακή του επάρκεια.

Θεμελιώδης στόχευση του κινήματός μας είναι επίσης:
- Η άμεση μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και επιθετικές αποκρατικοποιήσεις,
- Η αναθεώρηση και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής με λιγότερους και μικρότερους φόρους που θα πληρώνονται από όλους και
- Τέλος, η απελευθέρωση των δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους.

Αποκρατικοποιήσεις:
Αυτές έχουν αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα για την επιτυχία της πολιτικής διάσωσης της χώρας, οι τελευταίες εξελίξεις, ενώ έρχονται για να επιβεβαιώσουν πλήρως την αρχική θέση και πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για ένα λογικότερο ρυθμό στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του μεσοπρόθεσμου που θα οδηγεί στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και όχι στο ξεπούλημα όσο–όσο της δημόσιας περιουσίας.

Εναλλακτική οικονομική πρόταση:
Η προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμμαχίας βρήκε απήχηση στην ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων, οι οποίοι ήδη από τα μέσα Ιουνίου υιοθέτησαν αυτή τη θέση και κατέληξαν σε κοινή πρόταση. Μεταξύ άλλων σε αυτό το εναλλακτικό σχέδιο προτείνεται να υπάρξει:
«Περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των πωλήσεων –ιδίως της ακίνητης περιουσίας-, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις προτείναμε να πηγαίνουν το 75% στην αποπληρωμή του χρέους και το 25% στην ελληνική πολιτεία η οποία μέσα από ένα ταμείο επενδύσεων, θα αξιοποιεί τα έσοδα αυτά αποκλειστικά για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Η θέση του «παρών» στο νόμο για το Μεσοπρόθεσμο
:
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας μετά και από την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή του κινήματος, ήταν η κατά συνείδηση ψήφος των βουλευτών της.

Ψηφίσαμε λοιπόν «παρών» στο νόμο για το μεσοπρόθεσμο διατηρώντας διακριτή στάση, κρατώντας στάση διαφοροποίησης ανάμεσα σε μια πολιτική της κυβέρνησης που δεν μπορεί να πετύχει και ανάμεσα στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης ο οποίος δυστυχώς δεν βοηθάει και δεν στηρίζει τον τόπο.

Εμείς, απαλλαγμένοι από κάθε λαϊκισμό και ψηφοθηρική επιλογή, καταθέσαμε την άποψή μας, την πρότασή μας, τη θέση μας. Τη στηρίξαμε και ζητήσαμε την υιοθέτηση της λογικής της από την κυβέρνηση ψηφίζοντας «παρών».

Σε καμία περίπτωση δεν ταχθήκαμε υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης, ώστε δεν ψηφίσαμε «ΝΑΙ». Ταυτόχρονα, δεν προτάξαμε το κομματικό συμφέρον, απέναντι στο εθνικό, ώστε δεν υποστηρίξαμε ένα στυγνό, λαϊκίστικο, μικροκομματικό, εθνικά επιζήμιο «ΟΧΙ». Η διαφορά μας με το «όχι» είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια λαϊκίστικη και συνθηματική λογική που απομακρύνει την Ελλάδα από την Ευρώπη και το μόνο που στοχεύει είναι η κατάκτηση της εξουσίας με το όποιο κόστος.

Για την «εθνική συμφιλίωση» και την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας:

«Πριν είναι πολύ αργά, η Δημοκρατική Συμμαχία επαναλαμβάνει ότι οι υπεύθυνες, φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις τόπου πρέπει να συνεννοηθούν, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός, γεμάτος εμπόδια. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, κυρίως η επίσημη αποδοχή της Ευρωπαϊκής συζήτησης από το νέο Υπουργό Οικονομικών, κ. Βενιζέλο, για επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας μας, προβάλλουν ξανά ως άμεση και επιτακτική προτεραιότητα την ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης και το σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είναι θεμελιώδες και δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Μια (οποιαδήποτε) μονοκομματική κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου