www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

• Κατ. Μπατζελή: «Εκείνος που αποφασίζει και φέρει την πολιτική ευθύνη είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός»



ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ
ΣΤΟΝ 9,84
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟ

9 Ιουνίου 2011



· Ένας πρωτοφανής δημόσιος διάλογος έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες ενεργοποιώντας τις πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις αυτού του τόπου με στόχο να επαναπροσδιορίσουν όχι μόνο τα χαρακτηριστικά και τη δομή του πολιτικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της οικονομίας της χώρας.
· Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν με μεγάλη πολιτική ευθύνη σε σχέση με τη μέχρι τώρα συμμετοχή των άλλων παρατάξεων της Βουλής, οι οποίοι μέχρι τώρα κρίνουν, κατακρίνουν ή μένουν θεατές.
· Ήταν πολιτικό και επικοινωνιακό λάθος η μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος και όλων εκείνων των μέτρων που θα επιβάρυναν τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Ευτυχώς με το διάλογο άλλαξε.


Παρατίθενται τα βασικά σημεία της συνέντευξης

Για το Κίνημα πολιτών και ακαδημαϊκών

· Για πρώτη φορά έχει ανοίξει ένας τόσο ευρύς δημόσιος διάλογος για πολύ σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Ένας διάλογος που αρχίζει από τις πλατείες, αλλά και από το ακαδημαϊκό προσωπικό, το οποίο με την τεχνογνωσία και την επιστημονική κατάρτιση που κατέχει, αλλά και τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές σχολές που εκφράζει, για πρώτη φορά ενεργοποιείται μετά τη μεταπολίτευση.

· Είναι πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση οι νεότερες σχολές οικονομίας και κοινωνικής φιλοσοφίας να προσπαθούν να αναλύσουν το σημερινό οικονομικό φαινόμενο, διότι οι μέχρι τώρα οικονομικές θεωρίες που γνωρίζαμε εμείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν ή να δώσουν στοιχειώδη απάντηση στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζουμε.

· Όλη αυτή η πολιτική και κοινωνική διεργασία θα δημιουργήσει και πρέπει να δημιουργήσει ένα πολιτικό και ιδεολογικό «σχήμα» όπου εμείς οι πολιτικοί δεν πρέπει να το παρακολουθούμε εξ’ αποστάσεως, αλλά εκ του σύνεγγυς.

· Το κίνημα της «πλατείας» λειτούργησε ως καταλύτης όχι τόσο για την Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά. Η παγκόσμια κρίση έχει επικεντρωθεί στη λεκάνη της Μεσογείου και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι ο Βορράς της Μεσογείου και ο Νότος της Ε.Ε.

· Κάθε φορά πρέπει να κατανοούμε πού βρισκόμαστε. Να μην αποιδεολογικοποιούμε την πολιτική κουβέντα στην πιο κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη Συνεδρίαση του Κ.Τ.Ε Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

· Ήταν ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον, εποικοδομητικός και κριτικός διάλογος. Και ήταν κριτικός ως προς το ότι δεν υλοποιήσαμε αυτά που είχαμε πει, τα δύσκολα έργα, τις δύσκολες πολιτικές αναδιάρθρωσης της οικονομίας με τις όποιες κοινωνικές συγκρούσεις συνεπάγονται.

· Αν σε κάθε αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ, η οποία υποχρεούται να προσωποποιήσει το οικονομικό αποτέλεσμα με τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει, ο κάθε υπουργός σε αυτή την Κυβέρνηση και ιδίως σε αυτή τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία αποφάσιζε να παραιτηθεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είχε πέσει η Κυβέρνηση μια ώρα νωρίτερα.

· Όμως εκείνος που αποφασίζει και φέρει την πολιτική ευθύνη είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός


· Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι προτάθηκε μείωση του αφορολόγητου. Για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι θα επωμίζονταν ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για τη μη υλοποίηση των πολιτικών μας δεσμεύσεων. Ήταν ένα πολιτικό και επικοινωνιακό λάθος.

Για ζητήματα πολιτικής ευθύνης

· Σε όλους τους βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια πολύ μεγάλη υπευθυνότητα πολύ μεγαλύτερη από όλα τα πολιτικά κόμματα, χωρίς να θέλω να υποβιβάσω τους άλλους συναδέλφους. Διότι εμείς έχουμε και το «μαχαίρι και το πεπόνι», ευτυχώς ή δυστυχώς. Και εννοώ ότι εμείς θα κληθούμε να αποφασίσουμε. Εμείς οι 156 βουλευτές θα πάρουμε στην πλάτη μας με τη ψήφο μας την ευθύνη και θα καθορίσουμε με υπευθυνότητα του μέλλον αυτού του τόπου. Και σας λέω ότι πραγματικά είναι πολύ μεγάλος ο ρόλος τον οποίο αναλαμβάνουμε αυτή τη στιγμή. Γι αυτό και γίνονται οι συνεδριάσεις. Διότι προσπαθούμε να βρούμε έναν δρόμο που να μπορούμε να πείσουμε ξανά την κοινωνία.

· Το βάρος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο. Ενώ τα άλλα υπόλοιπα κόμματα παραμένουν κριτικά, επικριτικά και θεατές. Και είπαμε ότι στην προσπάθειά μας το ζήτημα δεν είναι να γίνει επιμερισμός ευθυνών, αλλά επιμερισμός της πολιτικής δράσης για την εξυγίανση και ανάπτυξη της χώρας αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου