www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά για την Ημέρα της Ευρώπης



Από τις στάχτες των περασμένων πολέμων ως αντίδοτο στις πληγές που είχαν ανοίξει στους λαούς της Ευρώπης οι αιματηρές συγκρούσεις, γεννήθηκε η ένωση των χωρών και των λαών της.

Οι ιδέες που αποτέλεσαν τη βάση για την δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης διατυπώθηκαν από τον Robert Schuman στις 9 Μαΐου 1950, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μιας οργανωμένης Ευρώπης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των λαών της. Η πρόταση αυτή, γνωστή ως «Δήλωση Schuman», θεωρείται ως η απαρχή γένεσης της οντότητας που εξελίχθηκε στη σημερινή «Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Μιλάνο, το 1985, αποφασίστηκε να εορτάζεται την 9η Μαΐου η ΄΄Ημέρα της Ευρώπης΄΄.

Σήμερα η 9η Μαΐου, έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό σύμβολο (Ημέρα της Ευρώπης), το οποίο μαζί με τη σημαία, το έμβλημα, τον ύμνο και το ενιαίο νόμισμα (ευρώ) εκπροσωπεί την πολιτική οντότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την Ημέρα της Ευρώπης δίνεται η ευκαιρία για δραστηριότητες και εορτές κατά τις οποίες οι πολίτες συνηθίζουν στην ιδέα της Ευρώπης και γεφυρώνονται οι αποστάσεις που χωρίζουν τους λαούς της Ένωσης.

Ως πολίτες των κρατών της Ευρώπης, κληρονόμοι μιας μακράς και επώδυνης ιστορίας και θεματοφύλακες ενός μεγάλου πολιτισμού, έχουμε στόχο να διασφαλίσουμε για μας και τα παιδιά μας τα αγαθά της ειρήνης και της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της παιδείας και της παράδοσης, της κοινωνικής και οικονομικής προόδου, της αλληλεγγύης και της προστασίας του περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποτελεί την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας

Ο Δήμος Λαμιέων στην προσπάθεια να συμβάλει στον τομέα παροχής πληροφοριών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργεί ένα από τα σημεία του δικτύου πληροφόρησης EUROPE DIRECT που λειτουργούν στην Ελλάδα, και είναι η πύλη στην Ευρώπη, όπου κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για την Κοινότητα και όσα συμβαίνουν στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την συμπλήρωση 30 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1-1-1980),ας έρθουμε πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά θέματα για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μας περιμένουν γιατί η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα όραμα, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουμε κάθε μέρα. Ένας αγώνας ,που πρέπει κάθε μέρα να κερδίζουμε και να κατακτούμε για να γίνει αυτό που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, Ευρώπη των πολιτών, του δικαίου και της ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου