www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η ίδρυση του Δημοτικού Ιατρείου στο κτήριο του πρώην Δήμου Γοργοποτάμου, ένα όνειρο απατηλό;


Λαμία, 19.4.2011
Ίδρυση Δημοτικού Ιατρείου στο κτήριο του πρώην Δήμου Γοργοποτάμου αποφασίσθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας. Τι σημαίνει πραγματικά όμως αυτή η απόφαση; κι έτσι εύκολα ιδρύονται τα Δημοτικά Ιατρεία;
Ανατρέχοντας την σχετική νομολογία θα πρέπει να επισημανθεί πως το πρώτο βήμα για την δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου είναι να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση ώστε να καθορισθεί η δέσμη των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας καθώς και ο τρόπος διασύνδεσης με το Σύστημα Υγείας.
Θα πρέπει στην συνέχεια να ενταχθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, να συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, πρόγραμμα δράσης, το οποίο επιβάλλεται από τον νόμο με τακτική επιχορήγηση από τον Δήμο, ενώ θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Μέριμνα στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει για την στελέχωση του με ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. (Αναλυτική μελέτη και το πιθανό κόστος μπορείτε να δείτε εδώ).
Στην συγκεκριμένη όμως χθεσινή περίπτωση βαπτίστηκε ‘’Δημοτικό ιατρείο’’, ευτελίζοντας τον θεσμό και την ιδέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, μία αίθουσα η οποία παραχωρείται στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθιώτιδας για να εφαρμοσθεί το αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα e-ppocrates, με τηλεμετρικό έλεγχο της κατάστασης των αθλητών και διαιτητών, χωρίς μάλιστα να δοθεί στους συμβούλους κανονισμός λειτουργίας του “ιατρείου” όπως και οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο Δήμος.
Και βέβαια ο σκοπός της παραχώρησης απέχει παρασάγγας από την δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου, η οποία ψηφίσθηκε έτσι στα γρήγορα και χωρίς ουσιαστική συζήτηση.Να σημειωθεί, πως στην χθεσινή συνεδρίαση παρακάμφθηκε η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Πρόνοιας-Υγείας, όπου συμμετέχουν ιατροί Δημοτικοί Σύμβουλοι και δημότες όλων των παρατάξεων και η οποία θα μπορούσε να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση με στοιχεία και δεδομένα.
Ελπίζω, σε παρόμοιες εισηγήσεις, την επόμενη φορά να υπάρχει μεγαλύτερη επεξεργασία και ουσιαστική συμμετοχή της, κατά τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αρμόδιας Επιτροπής.


Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου