www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας


κε Περιφερειάρχη και κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι εμείς, που υπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα είμαστε δέκτες και μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κραυγής αγωνίας των μελών μας για την οικονομική τους κατάσταση. Μιας κραυγής που τον τελευταίο καιρό έχει τα χαρακτηριστικά της αδιέξοδης απελπισίας και της υποβόσκουσας οργής.

§ Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αναστολή των οφειλών από το Ελληνικό Δημόσιο –ανομολόγητη μεν πραγματική δε – σε συνδυασμό με την κλειστή τραπεζική στρόφιγγα έχει οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και συναφείς επιχειρήσεις σε πρωτοφανή οικονομική ασφυξία με αποτέλεσμα την πτώχευσή τους και τον οικονομικό τους αφανισμό.

§ Τα παραπάνω συνδυάζονται με μια απίστευτη γραφειοκρατική ατελεσφορία που αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού και της γελοιότητας και με την οποία είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι.

§ Τα επακόλουθα, όχι μόνο για τους εργολήπτες αλλά και τις επιχειρήσεις τους, είναι τραγικά και δυσπερίγραπτα. Ανεργία στα ύψη (έχουν χαθεί στον κατασκευαστικό κλάδο 7000 θέσεις εργασίας) αξεπέραστες οικονομικές δυσκολίες, αδυναμία οποιοδήποτε σχεδιασμού για το μέλλον, διάχυτη απαισιοδοξία.

§ Δίνεται η εντύπωση ότι ο «Καλλικράτης» αντί να απλοποιήσει τη Διοικητική μηχανή είναι για την ώρα ένα απίθανο γραφειοκρατικό μόρφωμα με αναβολές, συνεχείς διευκρινήσεις, αδυναμία ορθής χρήσης του ανθρώπινου δυναμικού και φρένο στις λίγες διαδικασίες, που μέχρι σήμερα είχαν ανεκτή λειτουργία.

§ Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει.

§ Ο νέος θεσμός, στον οποίο όλοι ελπίζουμε να βρει το βηματισμό του, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Πολιτεία και να ενδυναμώσει την φερεγγυότητά της. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από την ουσιαστική ενημέρωση και καθαρή διατύπωση της πραγματικής οικονομικής δυνατότητας, που υπάρχει στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής συγκυρίας σε συνδυασμό με κοινή προσπάθεια για την αναπτυξιακή προοπτική σε αληθινή βάση, που θα εξασφαλίζει εργασία και απασχόληση.

Ιδιαίτερα για τον κατασκευαστικό κλάδο και τα συναφή επαγγέλματα: α) θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να δρομολογηθεί η αποπληρωμή των έργων, που έχουν εκτελεστεί και των εργασιών που είναι σε εξέλιξη. β) Να υπογραφούν οι συμβάσεις των ήδη δημοπρατημένων έργων και να εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή τους. γ) Το συντομότερο δυνατό να δημοπρατηθούν νέα μικρά και μεσαία έργα, που θα ανακουφίσουν τον κλάδο και θα δώσουν οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις και εργαζόμενους και δεν θα είναι προσανατολισμένα μόνο στις 5 γνωστές εταιρείες του κέντρου. Τα παραπάνω θα στηρίξουν άμεσα την πραγματική οικονομία και θα ρίξουν χρήμα στην αγορά λειτουργώντας σωτήρια για το κοινωνικό σύνολο. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ελπίζουμε στο νέο θεσμό της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα είμαστε μαζί στη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα και δεν πιστεύουμε σε καμιά περίπτωση ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποδέχεται βουβά την υφέρπουσα θολή και αβέβαιη οικονομική κατάσταση. Είμαστε μαζί σας απέναντι στο Αθηνοκεντρικό διοικητικό και οικονομικό κράτος. Σας θέλουμε διεκδικητικούς και αποτελεσματικούς. Δεν μπορούμε όμως να μην προειδοποιήσουμε ότι οι ανοχές της κοινωνίας δύσκολα συγκρατούν πλέον την έκρηξη και οι ψίθυροι θα γίνουν κραυγές οργής.


Λαμία 28-3-2011

Οι εκπρόσωποι φορέων ΤΕΕ/ Τμήμα Ανατολικής Στερεάς

Ο Πρόεδρος Απόστολος Καραναστάσης

Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας

Ο Πρόεδρος Χρήστος Κόρκος

ΠΕΣΕΔΕ

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Καλτσάς

ΠΕΔΜΕΔΕ

Ο Πρόεδρος Φώτης Ζορμπάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου