www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή με ερώτηση Παπαθανάση η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών


Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού, κατέθεσε η Βουλευτής Φωκίδας, κα Αφροδίτη Παπαθανάση, με θέμα: Αναβάθμιση Υπηρεσιών σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία». Μεταξύ άλλων, η Βουλευτής στην ερώτηση της τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών, να αποτελέσει προτεραιότητα στο σχεδιασμό του Υπουργείου προκειμένου να περιληφθεί στην κατηγορία Α1.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της κας Παπαθανάση:
Κύριε Υπουργέ, Καθώς η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, η άρτια ανάδειξη της μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την εθνική μας οικονομία. Στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, το οποίο εξυπηρετεί τον ανωτέρω στόχο, καταγράφηκαν από τις αρμόδιους φορείς, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και εν συνεχεία αξιολογήθηκαν οι χώροι σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους καθώς και από οργανισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α) και Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Ο.Π.Α.Π). Η κατηγορία Α1 περιλαμβάνει τους χώρους οι οποίοι παρέχουν όλες τις βασικές και επιθυμητές υπηρεσίες, Θεωρώ αυτονόητο ότι οι ο Αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Δελφών, πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Επικροτώντας αυτές σας τις πρωτοβουλίες σας, παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά με τα αποτελέσματα αξιολόγησης των χώρων και μουσείων της Φωκίδας καθώς και για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποια βαθμίδα και κατηγορία εντάσσεται ο κάθε αρχαιολογικός χώρος και μουσείο που λειτουργεί στη Φωκίδα και
2. Ποια έργα αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν, ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε τους ανωτέρω χώρους και αν οι Δελφοί , το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος , βρίσκονται στο σχεδιασμό σας έτσι ώστε να περιληφθούν στην κατηγορία Α1.
Η ερωτώσα Βουλευτής
Αφροδίτη Παπαθανάση
Βουλευτής Ν. Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου