www.endelfoisonline.gr

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Δάσος και Νερό, πηγές ζωής

Η Περιφερειακή Παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ο επικεφαλής της Νίκος Στουπής, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση :

«....Οι παγκόσμιες μέρες δασοπονίας και νερού φέρνουν στο προσκήνιο τα πολυτιμότερα φυσικά αγαθά για την ανθρώπινη ζωή, που έχουν μπει στο στόχαστρο των οικονομιών της ελεύθερης αγοράς εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα την καταπάτηση των δασών, την καταστροφή κάθε χρόνο από πυρκαγιές των δασών μας (φθάνοντας σήμερα στην καταστροφή των δασικών εκτάσεων στο 70% περίπου της επιφάνειας της χώρας), τα ελαστικά καθεστώτα προστασίας τους, την έλλειψη διαχείρισης των υδάτων, συστατικά και κεντρικοί άξονες της «ανάπτυξης» διαχρονικά των δικομματικών πολιτικών.
Η σημερινή περιβαλλοντική πολιτική για το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται σε προχειρότητες, ελλείψεις και επικίνδυνες επιλογές για το μέλλον του φυσικού πλούτου της χώρας.
Η «εκτός σχεδίου» δόμηση, το τουριστικό real estate κατά την πρόσφατη «εξέγερση» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή περιορισμών στην δόμηση σε περιοχές Νatura είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις στην τήρηση του θεσμικού πλαισίου, και ανυπαρξία ενιαίας πολιτικής σε θέματα νερού.
Κι όμως προτάσεις για έναν βιώσιμο σχεδιασμό υπάρχουν...Άμεσες και συγκεκριμένες :
• Ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων.
• Διαχειριστικά σχέδια στις λεκάνες απορροής (εφαρμογή της οδηγίας ΕΟΚ 2000/60).
• Μικρά φράγματα και ήπιες παρεμβάσεις για την άρδευση.
• Το νερό είναι δημόσιο-κοινωνικό αγαθό. Κοινωνική συμμετοχή στη διαχείριση των νερών και προστασία από επικίνδυνες ουσίες. Καμία ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης.
• Σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών.
• Σχεδιασμός δασοπροστασίας για τη φετινή χρονιά, με τρόπο ώστε να καθιστά ενεργό τη συμμετοχή της δασικής υπηρεσίας.
• Εφαρμογή της Συνταγματικής προστασίας όλων των δασικών οικοσυστημάτων...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου