www.endelfoisonline.gr

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Atalanti Hills : Γιατί φεύγουν οι επενδυτές από τη Στερεά Ελλάδα;

Τελευταία προσπάθεια η επιστολή στον Πρωθυπουργό που στέλνουν οι διαχειριστές του μεγαλύτερου τουριστικού project της Στερεάς Ελλάδας

Σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης, έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική, δεν είναι ελκυστική σε νέες ιδιωτικές επενδύσεις και εμφανίζει σημαντικό πρόβλημα αναπτυξιακής στόχευσης, την ώρα που χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τον τελευταίο χρόνο και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι δυσοίωνες, η ευθυνοφοβία των δημοσίων λειτουργών, η ατολμία των πολιτικών εξαιτίας του πολιτικού κόστους και η παραπληροφόρηση έχουν δημιουργήσει στη χώρα επενδυτικό τέλμα. Χαρακτηριστική περίπτωση μιας ακόμη ώριμης επένδυσης που κινδυνεύει να χαθεί είναι το Atalanti Hills! Το έργο φέρει την ιστορική ονομασία «ΗΩΣ» και κατευθύνεται από την εταιρεία Λοκρός Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ενώ συντελείται από τις εταιρείες Prufrock Investments και Europa Capita (από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στην Ευρώπη) και θα πραγματοποιηθεί στη περιοχή του Εξάρχου, του τέως Δήμου Αταλάντης του Νομού Φθιώτιδας. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα της Κεντρικής Ελλάδας "ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ"

Οριακά πλέον είναι τα χρονικά περιθώρια που δίνουν, ύστερα από 46 μήνες γραφειοκρατικής παραζάλης, οι διαχειριστές της τουριστικής επένδυσης στην Αταλάντη ύψους 2 δισ. ευρώ, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων! «Σε τρεις μήνες αποχωρούμε», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Λοκρός Γ. Σαββίδης, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του οικολογικού project τουριστικής ανάπτυξης Atalanti Hills, ενώ την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την επένδυση έχει ανακοινώσει η εταιρία τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην επιτροπή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που είναι αρμόδια για την υλοποίηση σχετικών δράσεων. Όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή του κ. Σαββίδη, η εταιρία βρίσκεται στον 46ο μήνα της επένδυσης!
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αγροτουριστική επένδυση στον Έξαρχο Αταλάντης, ελληνοβρετανικών κεφαλαίων, η οποία σκοπεύει να κατασκευάσει υποδομές υψηλού επιπέδου (2 ξενοδοχεία 5 αστέρων, παραθεριστικές κατοικίες, κ.α. ) και να αναπτύξει δραστηριότητες που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες στην περιοχή (γκολφ, αγροτουρισμός, μονοπάτια – πεζοπορία κλπ). Το μέγεθος της επένδυσης είναι τέτοιο που από μόνο του μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, η οποία σήμερα εξαιτίας της κάμψης της τιμής των αγροτικών προϊόντων και των επιδοτήσεων βρίσκεται σε αναζήτηση προσανατολισμού.
Απογοητευμένοι, λοιπόν, από την 46μηνη γραφειοκρατική παραζάλη, ως μια ύστατη προσπάθεια ο εκπρόσωπος της εκπρόσωπος της εταιρίας Λοκρός Γιώργος Σαββίδης, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του οικολογικού project τουριστικής ανάπτυξης Atalanti Hills, προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα μια επί τόπου επίσκεψη των δημοσιογράφων εθνικών και περιφερειακών εντύπων στην περιοχή της επένδυσης. Παρόντες ήταν και αρκετά μέλη της τοπικής κοινωνίας που εξ` αρχής στήριξαν το έργο, όπως ο τ. Αντιδήμαρχος Αταλάντης κ. Αντώνης Κωνσταντίνου, κ.α. , οι οποίοι μας ξενάγησαν στην περιοχή, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να δούμε «ιδίοις ώμασι» που είναι «το δάσος» και που η «ελληνική γραφειοκρατία»!
Στην συνέχεια ο κ. Σαββίδης μας παρέδωσε ένα πλήρη φάκελο με όλη τη σχετική αλληλογραφία του τελευταίου 46μήνου, ο οποίος «κλείνει» με την πρόσφατη επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και στην επιτροπή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, σύμφωνα με την οποία, του δηλώνουν πως είναι ζήτημα πλέον ημερών η οριστική απόφασή τους να εγκαταλείψουν το project και την περιοχή, ζητώντας του να συμβάλλει στην υλοποίηση της επένδυσης για το καλό της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Τέσσερα χρόνια μετά… 11 επίκαιρες απαντήσεις για το Atalanti Hills

Δύο χρόνια ύστερα από τις πρώτες ανακοινώσεις και άλλα δύο ύστερα από τις επίσημες ανακοινώσεις στην Αθήνα, σε συνέντευξη Τύπου για το μέλλον της επένδυσης στη Στερεά Ελλάδα, , η πολυεθνική LOKRIS S.a.r.l με έδρα το Λουξεμβούργο και μετόχους της Prufrock Investments και Europa Capital ετοιμάζεται να μας πει «Good Bay»! Η «Εν Δελφοις» σε μια προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης του κοινού, δημοσιεύει 11 Απαντήσεις για το Atalanti Hills , 11 απαντήσεις για να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για τη Στερεά Ελλάδα:
1. Ποια είναι η έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί το Έργο;
Το Atalanti Hills θα αναπτυχθεί σε μια αναμφισβήτητη και αμιγώς ιδιωτική έκταση. Την ιδιοκτησία της έκτασης επιβεβαιώνουν σειρά επίσημων διοικητικών και δικαστικών αποφάσεων.
2. Ποιες είναι οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί για την απόκτηση της έκτασης;
Οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί για την απόκτηση της έκτασης είναι οι απαιτούμενες για την αγορά εκτάσεων αυτού του μεγέθους και είναι και οι ακόλουθες:§ Παραλαβή τίτλων των πωλητών και έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο§ Σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος§ Σύγκριση τοπογραφικών με αρχεία χαρτών απαλλοτρίωσης της Νομαρχίας και επιβεβαίωση των ορίων της ιδιοκτησίας§ Βεβαίωση από το Δασαρχείο§ Βεβαίωση από την Αρχαιολογική υπηρεσία§ Άδεια του Νομάρχη και δημοσίευση της απόφασης σε εφημερίδα.
3. Είναι δυνατό μια τόσο μεγάλη έκταση να μην είναι δασική;
Ο χαρακτήρας της έκτασης πιστοποιείται από σειρά επίσημων διοικητικών εγγράφων και πράξεων. Συγκεκριμένα, η έκταση χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός βοσκότοπος ένα μέρος του οποίου είναι καλλιεργούμενο.
4. Με τι κριτήρια επιλέξατε τη συγκεκριμένη περιοχή για την εκπόνηση του Atalanti Hills;
Κριτήρια για την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής ήταν κατά κύριο λόγο το ιδανικό ανάγλυφο του εδάφους, το ιδανικό μέγεθος, η κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται μακριά από δάση και προστατευόμενες περιοχές.
5. Είναι το Έργο οικονομικά βιώσιμο;
Η οικονομική βιωσιμότητα του Έργου έχει πιστοποιηθεί τόσο από δικές μας μελέτες, όσο και από μελέτες και έρευνες της διεθνούς εμβέλειας εταιρείας οικονομικών συμβούλων ERA (Economic Research Associates).
6. Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου; Ποια είναι τα μέτρα που έχετε λάβει για την ελαχιστοποίηση τους;
Οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Έργου αφορούν στην κατανάλωση νερού, την κατανάλωση ενέργειας και τη δημιουργία αποβλήτων. Ωστόσο, έχουν ληφθεί μέτρα για την ελαχιστοποίηση τους, μεταξύ των οποίων είναι η στρατηγική συλλογής ομβρίων υδάτων, η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, η καύση αποβλήτων και η κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων.
7. Πως θα εξασφαλιστεί η υδροδότηση στο Έργο;
Επαρκούν οι ποσότητες νερού στην περιοχή;Η υδροδότηση του Έργου εξασφαλίζεται μέσω ανακύκλωσης των υγρών αποβλήτων, τεχνικών ποτίσματος που περιορίζουν την άρδευση στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, τεχνικών και εκπαιδευτικών μεθόδων του προσωπικού και των πελατών για μείωση της ποσότητας ύδρευσης και τέλος, μέσω κατακράτησης των ομβρύων υδάτων με δεξαμενές εμπλουτισμού, ώστε να μη διαφεύγουν προς τη θάλασσα. Αν στις σημερινές ανάγκες προστεθούν και οι ανάγκες του Έργου, αυτές αναλογούν στο 25%-30% των ανανεώσιμων υδάτινων πόρων, συνεπώς οι ποσότητες νερού είναι επαρκείς.
8. Πώς μια επένδυση τέτοιου μεγέθους μπορεί να θεωρηθεί ήπιας ανάπτυξης;
Τα κτίρια καλύπτουν ~ 3% της έκτασης ενώ ο συντελεστής δόμησης είναι 7%.Το 60% της έκτασης παραμένει ως έχει ή καλλιεργείται, ενώ το συνολικό πράσινο ανέρχεται στο 90% της έκτασηςΤα κτίρια είναι συγκεντρωμένα σε οικισμούς, γεγονός που διευκολύνει τη δημιουργία σημαντικής έκτασης αυτόνομων οικολογικών θυλάκων.Το ίδιο το μέγεθος του έργου αποτρέπει και προστατεύει από φαινόμενα άναρχης & εκτός σχεδίου δόμησης
9. Ποιες είναι οι ενεργειακές ανάγκες του Έργου; Πως καλύπτονται αυτές και πώς επιβαρύνουν το δίκτυο της περιοχής;
Στις ενεργειακές ανάγκες του Έργου περιλαμβάνονται η θέρμανση των χώρων, το ζεστό νερό χρήσης και η ψύξη των ξενοδοχείων και των άλλων εγκαταστάσεων. Η ικανοποίηση των αναγκών αυτών θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη χρήση ηλιακής ενέργειας, ενώ εξετάζεται σοβαρά η λύση της καύσης των αποβλήτων και η γεωθερμία.
10. Πως θα διαφυλαχθεί η αρμονική ένταξη των εγκαταστάσεων στο τοπίο της περιοχής;
Τελικός στόχος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων, αρμονικά ενταγμένων στο τοπίο. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου, πραγματοποιείται με απόλυτο σεβασμό στον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής. Επίσης, με τα χαμηλά ποσοστά κάλυψης και δόμησης διατηρείται ο χαρακτήρας του ελληνικού τοπίου, ενώ αποφεύγονται τα προβλήματα της άναρχης και της εκτός σχεδίου δόμησης. Οι τοποθεσίες για όλες τις εγκαταστάσεις επελέγησαν με γνώμονα το χαρακτήρα του τοπίου και την μορφολογία του εδάφους, που αντίστοιχα ενέπνευσαν διαφορετικές σχεδιαστικές λύσεις.
11. Ποια θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία;
Το έργο δημιουργεί ευκαιρίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ευημερίας. Το Atalanti Hills θα δημιουργήσει συνολικά περίπου 7.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Μέχρι το 2010 θα έχουν δημιουργηθεί 600 θέσεις εργασίας και μέχρι το 2012, 4800 επιπλέον θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα, τόσο ανειδίκευτων εργαζομένων όσο και ειδικευμένων.Το έργο θα φέρει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, της έμμεσης απασχόλησης, αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες και τόνωση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς.Παράλληλα, η ανάπτυξη θα επιφέρει και την αύξηση των αξιών γης και ακινήτων, ενώ άρρηκτα συνδεδεμένες με το έργο είναι και οι βελτιώσεις των υποδομών κοινής ωφελείας.Το Αtalanti Hills θα λειτουργεί κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελεί έναν «ανοιχτό» τουριστικό προορισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες των ξενοδοχείων και οι κάτοικοι των κατοικιών θα μένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή τακτικά για πλήθος δραστηριοτήτων.Η τοπική κοινωνία ενημερώνεται για την εξέλιξη του έργου και είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής και τους τοπικούς φορείς.

Μ` άλλα λόγια, το Atalanti Hills είναι μια ώριμη επένδυση που κινδυνεύει να χαθεί και αυτό παρόλο που το οικονομικό ισοζύγιο της επένδυσης είναι θετικό και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις δεν βασίζονται σε μελέτες αλλά σε προσωπικές εκτιμήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου