www.endelfoisonline.gr

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Μια ανεκτίμητη προσφορά για όλο τον ελληνικό λαό



Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες
η πιο πλήρης εκπαιδευτική σειρά πρώτων βοηθειών εντελώς δωρεάν


Ένα ανεκτίμητο δώρο προσφέρει εδώ και λίγο καιρό ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέσω της ιστοσελίδας http://www.samarites.gr/ σε όλο τον ελληνικό λαό, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι να σώζουν τον συνάνθρωπό τους σε μια δύσκολη στιγμή.
Με απεριόριστη και ελεύθερη προσβασιμότητα στην ιστοσελίδα του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μπορεί ο κάθε ένας να έχει ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή του τις πιο απλές και βασικές γνώσεις στις πρώτες βοήθειες, στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, στην διαχείριση τροχαίου ατυχήματος και στην διάσωση.

Πρόκειται για ένα μοναδικό και ανεκτίμητο έργο προσιτό για όλους εντελώς δωρεάν, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα από τον κατ εξοχήν ειδικό οργανισμό στις Πρώτες Βοήθειες, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί υγιεινής και ασφάλειας, εκτιμητές επικινδυνότητας, πληρώματα ασθενοφόρων, πληρώματα περιπολικών της αστυνομίας, πυροσβέστες, ναυαγοσώστες, αυτοδύτες, διασώστες, ανανήπτες, δάσκαλοι, φοιτητές, μαθητές, εθελοντές διασωστικών ομάδων, εργαζόμενοι εργοστασίων, κατασκευαστικών εταιρειών, τεχνικών εταιρειών, οικοδόμοι, πληρώματα αεροπορικών εταιρειών, πλοίων, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, οδηγοί οχημάτων, μοτοσυκλετιστές, ορειβάτες, μητέρες και γενικότερα κάθε έλληνας πολίτης μπορεί εύκολα και απλά να διαβάσει και να κατανοήσει τι πρέπει να κάνει σε κάθε έκτακτο περιστατικό ή να μάθει απλές δεξιότητες για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή που μπορεί να είναι η δική του ή κάποιου μέλους της οικογένειάς του.

Οι βασικές γνώσεις των πρώτων βοηθειών, είναι οι πιο βασικές γνώσεις ζωής που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη.

Η προσφορά των πρώτων βοηθειών δεν είναι ευθύνη ούτε έργο των ολίγων ή των ειδικών. Είναι μια ανάγκη και ύψιστο καθήκον κάθε ενεργού πολίτη σε αυτό τον κόσμο.

Η επικινδυνότητα και το ατύχημα συνυπάρχουν στην καθημερινότητά μας, κάθε στιγμή, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, είτε είμαστε στο σπίτι μας, είτε στην εργασία μας, είτε στο εμπορικό κέντρο για ψώνια, είτε στην καφετέρια για καφέ, είτε κινούμαστε στο δρόμο για να πάμε στην δουλειά μας, είτε είμαστε σε διακοπές. Οπουδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή, εντελώς ξαφνικά τις περισσότερες φορές θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το ατύχημα.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο πρώτος επιλαμβανόμενος σε κάθε έκτακτο περιστατικό είναι ο πολίτης. Πρώτα αυτός επεμβαίνει για να προσφέρει βοήθεια και μετά επιλαμβάνεται η εντεταλμένη κρατική αρμόδια υπηρεσία. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία εξαίρεση απολύτως καθότι ο συνάδελφός μας στο χώρο εργασίας είναι αυτός που θα τρέξει πρώτος εάν μας συμβεί κάποιο ατύχημα, ο δάσκαλος του σχολείου είναι αυτός που θα τρέξει πρώτος εάν συμβεί ένα ατύχημα στο παιδί μας κατά την διάρκεια που βρίσκεται στο σχολείο, οι διερχόμενοι θα τρέξουν πρώτοι για βοήθεια εάν σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε στο αεροδρόμιο συμβεί ένα ατύχημα, κ.λ.π.

Σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό της Ομοσπονδίας των Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, πρώτες βοήθειες είναι το σύνολο των πρώτων ενεργειών που κάνουμε στον τόπο του ατυχήματος με ότι μέσα διαθέτουμε μέχρι να έρθει η κατάλληλη βοήθεια.

Πρόκειται για μια σπουδαία φιλοσοφία και μια μεγαλειώδη ανάλυση της πραγματικότητας στην επέμβαση των συνανθρώπων μας, όταν βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε ένα έκτακτο συμβάν.

Τα εργατικά, τα οικιακά, τα τροχαία ατυχήματα απαιτούν άμεση, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση μέχρι την άφιξη στο συμβάν των κρατικών υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ, έχει δώσει ρητή εντολή της δημιουργίας ενός συστήματος εκπαίδευσης όλου του γενικού πληθυσμού της χώρας μας στις πρώτες βοήθειες, με την δυνατότητα της άμεσης, ελεύθερης και απεριόριστης προσβασιμότητας στη γνώση.

Μετά από αυτή την ρητή εντολή, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, τυποποίησε κατά τα διεθνή πρότυπα την εκπαίδευσή του και έλαβε ISO 9001:2008, προχώρησε στην έκδοση εικονογραφημένων εγχειριδίων σε πολύ απλή γλώσσα, εντατικοποίησε την εκπαίδευσή του και την προσάρμοσε στις απαιτήσεις της ελληνικής πραγματικότητας, αναβάθμισε το σύστημα εκπαίδευσης, εκσυγχρόνισε τα εγχειρίδια των Εκπαιδευτών του, ανέδειξε μέσα από δύο πανελλήνιες εκπαιδεύσεις Εκπαιδευτών, νέους Εκπαιδευτές, δημιούργησε την πρώτη παγκοσμίως Ελεύθερη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη και άνοιξε τα εκπαιδευτικά του προγράμματα σε όλους με την προσθήκη νέων γνωστικών αντικειμένων.

Και όλα αυτά, υπό την αυστηρή καθοδήγηση και εποπτεία του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Έτσι μέχρι σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει εκπαιδεύσει 1.000.000 έλληνες πολίτες και συνεχίζει.

Κάντε κλικ στο http://www.samarites.gr/ και μπείτε στην Ελεύθερη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην κατηγορία ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για ΠΟΛΙΤΕΣ. Μια πλήρη σειρά 15 εκπαιδευτικών εγχειριδίων και οδηγιών, η οποία διαρκώς συμπληρώνεται βρίσκεται στην διάθεση του κάθε έλληνα πολίτη. Η διαδικασία είναι απλή, ο χρόνος είναι λίγος, η γνώση όμως είναι ανεκτίμητη.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Διασώστης – Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών
Προϊστάμενος Τμήματος Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου