www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της παράταξης «Ριζοσπαστική-Οικολογική Συνεργασία


ΠΡΟΣ
κ. ΚΛ. ΠΕΡΓΑΝΤΑ, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
κ. ΑΘ. ΧΕΙΜΑΡΑ, Επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης Περ. Συμβουλίου
κ. Γ. ΜΑΡΙΝΟ, Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Δ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ, Επικεφαλείς ελάσσονος αντιπολίτευσης Περ. Συμβουλίου
κ.κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

«ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ»
Αγαπητοί κύριοι,
Σύμφωνα με το άρθρο 164 του Ν, 3852/2010 (Καλλικράτης) δίνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο η δυνατότητα για «σύσταση έως και δύο (2) επιτροπών, στις οποίες το συμβούλιο μεταβιβάζει αρμοδιότητές του για συγκεκρι­μένους τομείς περιφερειακής πολιτικής, που ορίζονται από αυτό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερό­τητες της οικείας περιφέρειας».
Σαν περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική και Οικολογική Συνεργασία» θεωρούμε ότι η Ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να είναι το κυρίαρχο, ουσιαστικό και αποφασιστικό όργανο για όλες τις σοβαρές υποθέσεις που απασχολούν τη περιφέρεια.
Με την έννοια αυτή δεν θεωρούμε ορθή την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του, έστω και με την αίρεση της παργρ. 3 του άρθρου 164 («το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες που είχε μεταβιβά­σει στις περιφερειακές επιτροπές»).
Με αυτήν ακριβώς την αντίληψη θεωρούμε την ανάγκη συγκρότησης Επιτροπών – έστω και άτυπων - στα πρότυπα της Βουλής και με θεματικό περιεχόμενο την βάση συγκρότησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων, πρόταση που υποβάλλαμε με το έγγραφό μας για την Δημοκρατική Λειτουργία του Συμβουλίου.
Παρόλα αυτά και αν η πλειοψηφία κρίνει και προχωρήσει στην συγκρότηση των Επιτροπών, στην βάση των νομικών προβλέψεων, φρονούμε ότι υπάρχουν δύο θέματα – τομείς των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας που θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο όχι τόσο αποφάσεων όσο μόνιμης και συνεχούς επεξεργασίας εκ μέρους ισάριθμων επιτροπών, προς εισαγωγή στην Ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου για τελική έγκριση απόφασης.
Αυτοί οι τομείς είναι η Κοινωνική Πολιτική, η Ανάπτυξη και το Περιβάλλον.
Γι αυτό προτείνουμε τη συγκρότηση:
1) Περιφερειακής Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής , και ,
2) Περιφερειακής Επιτροπής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Η αιτιολογία γι αυτή μας τη πρόταση είναι προφανής :
Στην εποχή του Μνημονίου, όπου πλατιά λαϊκά στρώματα ολοένα και περισσότερο θα βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση, η αιρετή περιφέρεια θα πρέπει να είναι συνεχώς δίπλα τους για να επεξεργάζεται, να προτείνει, να διεκδικεί και να εφαρμόζει προγράμματα κοινωνικής ελάφρυνσης και αλληλεγγύης. Το ίδιο και η ανάπτυξη και το περιβάλλον όπου η συρρίκνωση της βιομηχανικής βάσης και η κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σαν σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα αλλά και σαν αναπτυξιακή δυνατότητα, -πέρα από την γενικότερη διάστασή του στα πλαίσια της αειφορίας των πόρων-, διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Στερεάς Ελλάδας, αλλά ακόμη και τα προεκλογικά προγράμματα όλων των περιφερειακών παρατάξεων.
Πιστεύουμε η πρότασή μας να γίνει αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις και να ξεκινήσει επιτέλους η ουσιαστική μας δουλειά σαν Περιφερειακό Συμβούλιο με ρυθμούς ανάλογους της όξυνσης που εμφανίζουν τα προβλήματα.
Στην διάθεση σας για κάθε επί πλέον διευκρίνιση.


ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ, Επικεφαλής της Παράταξης
«Ριζοσπαστική-Οικολογική Συνεργασία –
Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου