www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες μετά από την άκαρπη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, κατά τη διάρκεια της κλαδικής διεθνούς έκθεσης για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία Zootechnia.
Οι αγρότες του νομού Σερρών κατευθύνονται στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Στην πορεία τους προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στη διασταύρωση του Παλαιοκάστρου, υπήρξε συμπλοκή με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νέο αστυνομικό «μπλόκο» θα στηθεί στο Πετρίτσι, προκειμένου να αποτραπεί εκεί η διέλευση των αγροτών.
Την ίδια στιγμή σε προσυγκεντρώσεις έχουν προχωρήσει αγρότες από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, οι Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στα Μάλγαρα, αγρότες της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας, παραγωγοί από την Πέλλα στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, από τη Φλώρινα και το Αμυνταίο στον κόμβο Φιλώτα και από τη Θεσσαλία στον κόμβο της Γυρτώνης.
Εως το βράδυ οι αγρότες αναμένεται να έχουν αποφασίσει τη μορφή των κινητοποιήσεών τους και δηλώνουν ότι από αύριο θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Όπως δήλωσε νωρίτερα ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Σιδηρόπουλος, οι αγρότες του νομού Λάρισας δεν αποκλείεται να κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους προς τα διόδια Μακρυχωρίου και να σηκώσουν τις μπάρες. Διευκρίνισε πάντως πως η κεντρική εισήγηση και ο προσανατολισμός τους είναι να μην κλείσουν τους δρόμους.
Βολές ΝΔ για κυβερνητική αδιαφορία...
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα προβλήματά τους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ΦΠΑ
«Είμαστε κατά των αποκλεισμών, όμως η κυβέρνηση με την αδράνειά της και την αδιαφορία της οδηγεί τους κλάδους να κατεβαίνουν στους δρόμους. Θα κλείσουν τους δρόμους και θα έχουμε και πάλι τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Ενεργοποιείται με απαράδεκτο τρόπο ο κοινωνικός αυτοματισμός», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.
Ανάλογου ύφους είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε για το ζήτημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η απουσία ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής και η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγούν, για μια ακόμα φορά, την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο», σημειώνει η ΝΔ.
Αναφέρει ακόμη πως μπορεί να διαφωνεί με τα μπλόκα στους δρόμους, αλλά πως καταλαβαίνει ωστόσο «τα αιτήματα και τον καημό του αγρότη, που δυστυχώς δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Παπανδρέου».
Συγκεκριμένα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό πως «δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου» και συμπληρώνει πως το αρμόδιο υπουργείο παρακολουθεί «απλά ως σχολιαστής των εξελίξεων».
Στην ανακοίνωση καλείται τέλος ο κ. Παπανδρέου, «αντί να ενεργοποιεί, κατά την πάγια τακτική του, τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέφει, δηλαδή, τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με βασικό στόχο την προστασία του αγροτικού εισοδήματος μέσα στην οικονομική κρίση». Πηγή www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου