www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση Καστανίδη σε Παπανδρεου σχετικά με τις Φυλακές Άμφισσας


Η Ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Νομού Εύβοιας κα Ουρανια Παπανδρέου - Παπαδάκη
ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, Κύριο Χάρη Καστανίδη
ΘΕΜΑ: Φυλακές Άμφισσας

Η φυλακή Άμφισσας είναι ένα παμπάλαιο κτίσμα που θα έπρεπε να είναι μουσειακό έκθεμα αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα και όχι τόπος σωφρονισμού των όποιων ανθρώπων. Οι θέσεις κράτησης για την «φιλοξενία» των ποινικά καταδικασθέντων είναι 180 «κρεβάτια», ενώ οι τρόφιμοι ανέρχονται αισίως σε 264 άτομα, με αποτέλεσμα να κοιμούνται τα επιπλέον άτομα πάνω σε τελείως ακατάλληλα, βρώμικα, ανθυγιεινά στρώματα στο πάτωμα. Να μη δίνονται σεντόνια, κουβέρτες, χαρτί υγείας, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, σαπούνι και εν γένει ότι προβλέπεται του Νόμου και του Σωφρονιστικού Κώδικα με την αιτιολογία ότι η πολιτεία δεν έχει να παράσχει. Να στοιβάζονται άτομα με τελείως μικρές ποινές κάτω των 2 (δύο) ετών, ενώ ο Κώδικας προβλέπει την αναστολή των ποινών αυτών μαζί με άτομα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες (καθείρξεις) με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενστάσεις, φυσικό επακόλουθο της δόλιας αδιαφορίας της πολιτείας και των αρχών - οργάνων της. Άτομα χρήζοντα θεραπείας και άμεσης ιατρικής παρακολούθησης να «πετιούνται» στην κυριολεξία στο «σωρό» με σοβαρό αποτέλεσμα για την υγεία τους (ψυχική και σωματική) και ακόμα για την ίδια ασφάλεια της ζωής των. Άτομα να κοιμούνται στο πάτωμα και δίπλα στις τουαλέτες και τα σκουπίδια των θαλάμων σε απίστευτες για ανθρώπινα όντα και δικαιωμάτων των, συνθήκες και καταστάσεις, ώστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία των.

Συνεπώς ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1) Ποια η θέση σας για το συγκεκριμένο θέμα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη
Η Απάντηση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ερώτηση: 6580/23-11-2010

Σε απάντηση της υπ' αριθμ. 6580/23-11-2010 ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κα Ουρ. Παπανδρέου - Παπαδάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα υπερπληθυσμού των Καταστημάτων Κράτησης, υλοποιώντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωφρονιστικής πολιτικής, με κύριους άξονες: την αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που το διέπει.

Ειδικότερα για την υλοποίηση του προαναφερόμενου προγράμματος:
- Έχει ήδη συσταθεί, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αποστολή της οποία είναι η σύνταξη νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

- Σχεδιάστηκε και ήδη υλοποιείται ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατασκευής τριών νέων Καταστημάτων Κράτησης, συνολικής χωρητικότητας 2500 κρατουμένων, στη Νιγρίτα Σερρών (που άρχισε ήδη να λειτουργεί), στα Χανιά και στη Δράμα (αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2011).

- Γίνονται κατασκευαστικές παρεμβάσεις σε ήδη λειτουργούνται Καταστήματα Κράτησης πρόσθετων χώρων κοιτωνισμού.

Επί του παρόντος και μέχρι την ολοκλήρωση του ως άνω κατασκευαστικού προγράμματος το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προσωρινά με τη μεταγωγή κρατουμένων σε άλλα Καταστήματα Κράτησης που έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν ένα συγκεκριμένο αριθμό κρατουμένων.

Επιπλέον, στην αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης έχουν ήδη συντελέσει και οι ευεργετικές διατάξεις των νόμων 3727/2008, 3772.2009 και 3811/2009, η εφαρμογή των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να έχουν μέχρι σήμερα αποφυλακιστεί 2.978 κρατούμενοι.

Τέλος, έχει κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης.

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η προώθηση μέτρων που επιτρέπουν τη διεξαγωγή της ποινικής δίκης μέσα σε εύλογη προθεσμία και αφετέρου η μέριμνα για τη συναρμογή των λύσεων που προτείνονται με τον δικαιοκρατικό χαρακτήρα της ποινικής διαδικασίας, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού και βελτίωσης της απονεμόμενης ποινικής δικαιοσύνης, αντιμετώπισης ορισμένων γενικά διαπιστωμένων αδυναμιών της αλλά και λελογισμένης εισαγωγής μέτρων εκσυγχρονισμού της δικονομίας και του ισχύοντος συστήματος ποινών.

Μεταξύ άλλων προτείνονται μέτρα που θα συντελέσουν και στην αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης όπως:

- Η απαγόρευση της κράτησης για δικαστικά έξοδα.

- Μετατροπή - υπό προϋποθέσεις - της ποινής φυλάκισης έως 2 ή 3 έτη, σε χρηματική ποινή ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

- Αναστολή - υπό ορισμένες προϋποθέσεις - εκτέλεσης της ποινής στους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.

- Κατ' οίκον έκτιση ποινής, όλων των κρατουμένων με ποινή φυλάκισης, που είναι άνω των 75 ετών.

- Ευεργετικός υπολογισμός ποινής, για ορισμένες κατηγορίες βαρέως πασχόντων κρατουμένων καθώς και μητέρων που κρατούνται μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Η ερώτηση αυτή όπως και όλες οι ερωτήσεις που έχει καταθέσει η Κα Βουλευτής γίνονται κατόπιν ενεργειών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ. Νομού Φωκίδος.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τοπικά προβλήματα που έχουμε στείλει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και άλλα θέματα στο δικτυακό μας τόπο http://laosfokidos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου