www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ




Κέντρο πολιτισμού για τη Λαμία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ρούμελης αποτελεί το Δημοτικό Θέατρο, στο οποίο στεγάζεται το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Το θέατρο ανακαινίστηκε εκ βάθρων εσωτερικά και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, από το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Γεώργιο Κοτρωνιά.


Η θεατρική αίθουσα μεταβλήθηκε σ ένα χώρο υψηλής αισθητικής, που ακολουθεί τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας των μεγάλων θεάτρων, τον οποίο θα χαρεί το κοινό της πόλης. Το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο διαθέτει συγκεκριμένα στην πλατεία του, που είναι αμφιθεατρικά δομημένη, ώστε όλοι οι θεατές να έχουν άριστη οπτική στη σκηνή του, 540 καθίσματα (306 στην πλατεία και 234 στον εξώστη). Διαθέτει επίσης σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, περιστρεφόμενη κυκλική σκηνή, την τελευταία λέξη στον εξοπλισμό που αφορά στην σκηνή και στα παρασκήνια, ώστε να διασφαλίζεται η άρτια παρουσίαση των έργων που θα παρουσιάζονται.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με επισημότητα στο νέο ανακαινισμένο κτίριο στις 20 Οκτωβρίου (7.00 μ.μ.) με εκδήλωση, στην οποία θα τιμηθεί ο Λαμιώτης θεατρολόγος, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, εξέχουσα θεατρική δύναμη του τόπου στον οποίο και θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο. Ο ίδιος θα μιλήσει με θέμα «Η Λαμία και οι ρίζες μου».
Η τελετή των εγκαινίων θα ξεκινήσει με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λαμιώτη ηθοποιού Θάνου Λειβαδίτη στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου.
Η τελετή περιλαμβάνει οπτικοακουστική παρουσίαση της ιστορίας του ΔΗΠΕΘΕ με προβολή υλικού από τις σπουδαιότερες παραστάσεις του θεάτρου. Η αυλαία θα πέσει με μουσικοθεατρική αναδρομή και μια ξεχωριστή συνάντηση επί σκηνής της ερμηνεύτριας Μαργαρίτας Ζορμπαλά και του πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου. Συντονισμός-παρουσίαση εκδήλωσης: Κωστής Κούκιος-Μαρία Γίτσα.

Η ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, αρχίζει πολύ πιο πριν, με τη δημιουργία του κτιρίου του Θεάτρου του Δήμου, στα 1959. Αξιολογότατα θεατρικά σχήματα φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς σ' αυτό: Δ. Ροντήρης, Σ. Καραντινός, Α. Μινωτής κ.α. Η δραστηριότητα του «Ομίλου Φίλων Θεάτρου» της πόλης, άφησε έντονα τα σημάδια, μιας γόνιμης θεατρικής περιόδου, στην πόλη. Ακολούθησε η δημιουργία του ημικρατικού θεάτρου Λαμίας, με τον Χρ. Τσάγκα επικεφαλής. Τέλος του 1983 συστήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και αποτελούσε ξεχωριστό νομικό πρόσωπο του Δήμου και ήταν Δημοσίου Δικαίου. Στη συνέχεια στις 21/7/88 γίνεται η σύσταση της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης ενώ σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ λειτουργεί ως Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση.Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ ανέβηκαν έργα των: Καμπανέλη, Κεχαίδη, Χαβιαρά, Ντάριο Φο, Φρ. Γκαρθία, Κ. Γκολντόνι, Αριστοφάνη, Μ. Κορρέ, Γρ. Ξενόπουλου, Κ. Μουρσελά-Μ, Ποντίκα, Σαίξπηρ, Αλ. Σακελάριου, Γ. Σκούρτη, Ευριπίδη, Ν. Καζατζάκη, Δ. Ψαθά, Μ. Χουρμούζη, Χ. Λέοναρντ, Μολιέρου, Δ.Κ. Μισιτζή, Μαίρη Τσαίης, Μποστ, Άρθουρ Μίλλερ, Μπεν Τζόνσον, Αλέκου Γιαννακόπουλου, Αισχύλου, Βασ. Μαυρογεργίου, Διονυσίου Σολωμού από καταξιωμένους στο χώρο σκηνοθέτες.Στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ ανέβηκαν έργα των: Κ. Τσιάνου, Λ. Τριβιζά, Β. Μητσάκη, Ελπ. Μπραουδάκη, Ξ. Καλογεροπούλου, Γ. Ταιπλιάδη, Μπωμαρσαί-Ροσίνι, Αριστοφάνη, Π. Τσαρούχα, Άννας Φρανκ Μπάουμ, Παν. Μέντη, Μιχ.Χατζάκη, Μαρκ Τουαίν, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μάικ Κένι, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Bryan Way. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και Πειραματική Σκηνή ανεβάζοντας έργα σύγχρονου ρεπερτορίου και παρουσίασε έργα των: Μπάμπη Τσικληρόπουλου, Ρομπέρ Τομά, Ούρσουλα Ράνι Σάρμα, Ντέιαν Ντουκόφσκι, Νηλ Λάμπιουτ και Φίλιπ Ρίντλεϊ.
Στην ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ ανέβηκαν έργα των: Αλέξανδρο Κασσόνα, Αριστοφάνη, Κ.Πρετεντέρη, Δημ. Ψαθά, Σπ.Παπαδογιώργου, Μολιέρου, Παντ. Χορν, Δημ. Κεχαίδη, Γρηγ.Ξενόπουλου, Γ.Σουρή, Ασημάκη Γιαλαμά, Δημ. Γιαννουκάκη, Αλ.Σακελάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου.
Ενώ το ΔΗΠΕΘΕ αναπτύσσει κάθε χρόνο σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων. Αυτή η ιστορία συνεχίζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δουνδουλάκη, η οποία σύντομα θα ανακοινώσει το ολοκληρωμένο ρεπερτόριο του θεάτρου για τη φετινή περίοδο.
ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 17, Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ ΤΗΛ. 2231033325, ΦΑΞ. 2231032215 e-mail: dipether@otenet.gr - www.dipetheroumelis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου