www.endelfoisonline.gr

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία του κ. Θανάση Χειμάρα στους ετεροδημότες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ
ΑΘΗΝΑ, 13.10.10

Φίλες και Φίλοι Συμπατριώτες
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας.
Η συμμετοχή σας σήμερα εδώ, είναι πολύ σημαντική για εμένα, καθώς επιβεβαιώνει αυτό που πάντα πίστευα:
· Πως ανεξάρτητα από το που ζει ο καθένας μας, ο τόπος μας είναι σημαντικός.
· Πως ανεξάρτητα από το σε ποια πόλη ζούμε, δεν αισθανόμαστε ξένοι μεταξύ μας, αλλά φίλοι.
· Όλοι διεκδικούμε τα ίδια πράγματα και φαίνεται πως όλοι μας καταλαβαίνουμε, ότι η πραγματική ανάπτυξη της περιοχής μας, θα έρθει μέσα από τη σύνθεση των διαφορών μας.
· Μέσα από ειλικρινή συνεργασία.

Φίλες και Φίλοι,
· Δεν εμφανίστηκα χθες στο πολιτικό στερέωμα της χώρας.
· Αγωνίζομαι χρόνια και αγαπώ αυτό που κάνω.
· Γι’ αυτό και προσπαθώ να εναρμονίζομαι με τις εξελίξεις και να τις προλαβαίνω αντί να με προλαβαίνουν αυτές.
· Με τα νέα δεδομένα καλούμαστε να συνδέσουμε τους νομούς μιας περιφέρειας.
· Καλούμαστε να συνδέσουμε τους κατοίκους διαφορετικών περιοχών, σε μια κοινή συνείδηση με ένα κοινό στόχο:
o Tην ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

· Είναι πολύ σημαντικό για μένα, που βρίσκεστε σήμερα εδώ.
· Και η παρουσία σας είναι σημάδι, πως νοιάζεστε για την περιφέρεια μας, πως νοιάζεστε για την ποιότητα της ζωής μας και για την εξέλιξη του τόπου μας.
Είμαι βέβαιος πως θέλετε, να επιστρέφετε σε έναν τόπο που σφύζει από ζωή.
Σε έναν τόπο, που πνέει ο αέρας της ανάπτυξης και όλα λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία.

o Είμαι επίσης βέβαιος πως έχετε κουραστεί να ακούτε λέξεις όπως «υπόσχεση», «διαφάνεια», «αξιοπιστία», «αξιοκρατία». Τις χρησιμοποιώ κι εγώ.
o Είναι λέξεις που βεβαίως ηχούν όμορφα και που εμείς οι πολιτικοί χρησιμοποιούμε συχνά -και εσείς, βεβαίως - έχετε δίκιο να αναρωτιέστε, εάν τελικά τις εφαρμόζουμε.
o Σίγουρα, η καθαρή αλήθεια είναι, πως τίποτα δεν είναι τέλειο.
Πρώτοι εμείς, οι πολιτικοί-αυτοδιοικητικοί, πρέπει να δούμε τα λάθη μας.
o Αυτό επιχειρώ κι εγώ, γι’ αυτό και μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια όταν μιλώ για διαφάνεια και αξιοπιστία.
o Και ευτυχώς για μένα που έχω μάρτυρα το πολιτικό παρελθόν μου. Σ’ αυτό στηρίζομαι κατά βάση.

Φίλες και Φίλοι
Η αιρετή Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ανάπτυξη, είναι ιδέα και όραμα, για το οποίο εγώ και η ομάδα μου εργαστήκαμε.
Η πρόκληση για την υλοποίηση αυτού του οράματος και η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση, ήταν στοιχεία που επίσης βάρυναν στην απόφασή μου:
· Να ζητήσω σήμερα από εσάς, να μου δώσετε τη δυνατότητα και την ευκαιρία, να υπηρετήσω και το θεσμό του αιρετού Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.
· Ζητώ την αγάπη σας, την εμπιστοσύνη και την στήριξή σας
· Πιστεύω ότι δικαιούμαστε – και δικαιούμαι - σήμερα, να ζητάμε από τους πολίτες της περιφέρειας, να μας δώσουν την εντολή, να τους υπηρετήσουμε, γιατί πάντα βρισκόμασταν – και βρισκόμουν- κοντά στον πολίτη
· Πάντοτε στεκόμασταν – και στεκόμουν- μπροστά στις ανάγκες του και ανταποκρινόμασταν- και ανταποκρινόμουν- στις υποχρεώσεις μου και πάντοτε:
1. Με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, σε όλες μας τις ενέργειες, κυρίως, στη Διαχείριση του Δημοσίου Χρήματος. Που είναι και πάγιο αίτημα και απαίτηση των πολιτών.
- Γιατί για εμάς η διαφάνεια, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
- Γιατί υλοποιήσαμε και υλοποιούμε έργα ύψους 400 εκ. € τα τελευταία χρόνια στη Φθιώτιδα και φροντίσαμε οι αναθέσεις των έργων, να γίνονται, παραχωρώντας την πλειοψηφία στην αντιπολίτευση, στην αντίστοιχη αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή,
· 8 ολόκληρα χρόνια. Ο μοναδικός Νομός στην Ελλάδα.
2. Με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ,
- Γιατί έχουμε επιλέξει ως στάση ζωής, να λέμε την αλήθεια στους συμπολίτες μας, όσο και αν αυτή μας κοστίσει πολιτικά.
- Γιατί υπηρετήσαμε όλους τους πολίτες, χωρίς ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ και ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ, και…
3. Με ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
- Γιατί για εμάς, από την πρώτη ημέρα, η άσκηση πολιτικής είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα.
· Δεν σταματά στα λόγια και τις υποσχέσεις.
• Γιατί εμείς, απορροφήσαμε όλες τις πιστώσεις των έργων, που εντάξαμε στο Γ΄ ΚΠΣ και φροντίσαμε για την ένταξη όσων είχαν τυπικά προβλήματα στο ΕΣΠΑ. Ως έργα γέφυρες.
• Γιατί εμείς, δουλέψαμε όλοι μαζί, για να έχουμε έτοιμες μελέτες, ώστε να διεκδικήσουμε και να πάρουμε τελικά, επιπλέον πόρους από τις Κυβερνήσεις σε προγράμματα, Νομαρχιακά – Περιφερειακά – Τομεακά Υπουργείων.
• Γιατί ΕΜΕΙΣ δουλεύαμε υπεύθυνα και ασταμάτητα, για τον τόπο, όταν κάποιοι κυνηγούσαν φαντάσματα και προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ και την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ τους, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ τους, σε άλλους και σε εμάς!!!
• Γιατί η δυναμική και αδιαπραγμάτευτη παρέμβασή μας, σε όλα τα μεγάλα και μικρά θέματα, που απασχολούσαν τον τόπο, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν πάντοτε στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας, αποτελούν εχέγγυα των νέων διεκδικήσεών μας.
Και αυτό το τελευταίο, είναι γνωστό σε όλη την Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα:
• Όλοι π.χ. γνωρίζουν τον αγώνα μας, για την κατασκευή του θανατηφόρου ΠΕΤΑΛΟΥ, του Ε-65 και του εκσυγχρονισμού του Σιδηροδρόμου, που δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση σταμάτησε τη συνέχισή τους.
· Αλλά μετά τις εκλογές, θα πάρουμε νέες δυναμικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωσή τους. Και να είστε βέβαιοι ότι θα το πετύχουμε.
· Το ίδιο κάναμε και πέρσι με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Μαλιακό.
· Ποτέ δεν κρυφτήκαμε και ποτέ δεν δηλώσαμε αναρμόδιοι.
· Και τώρα από την επομένη των εκλογών,
o Πιστέψτε με, πως δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μια μέρα, γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιφέρειας μας και έχουμε τις λύσεις γι’ αυτά.
o Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς…
Φίλες & Φίλοι
o Ο Καλλικράτης είναι, ένας νέος θεσμός και στην εφαρμογή του θα προκύψουν, όπως είναι αναμενόμενο, δυσκολίες και προβλήματα, τα οποία με την εμπειρία και τον αγώνα μας θα τα ξεπεράσουμε.
o Και αυτό γιατί καλούμαστε να ενώσουμε 5 νομούς που μέχρι σήμερα ο καθένας από αυτούς είχε τη δική του γεωγραφική θέση, τα δικά του προβλήματα, τις δικές του προοπτικές ανάπτυξης.
o Τώρα οι πέντε νομοί αναζητούν ένα κοινό μέλλον και μια κοινή αναπτυξιακή πορεία.
o Ο κάθε νομός είναι ξεχωριστός, για διαφορετικούς λόγους, αλλά και ταλαιπωρημένος παράλληλα από τις ίδιες σχεδόν αιτίες.
o Τώρα θα μας ενώνει καθημερινά η αγωνία, για τα κοινά μας προβλήματα, και η προσπάθεια, για την αντιμετώπισή τους.
o Τώρα οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές και να αποκτήσουν ένα κοινό χαρακτήρα και ένα κοινό στόχο, γιατί για εμάς πρέπει:
o Η Ανάπτυξη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να είναι Μονόδρομος
o Πρέπει, όλοι μαζί, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος θεσμός – παρά τις όποιες ελλείψεις του - να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά του και να αλλάξουμε την εικόνα της Περιφέρειας μας.
· Για να εξακολουθείτε να λέτε με υπερηφάνεια, πως είστε πολίτες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
· Για να νοιώσετε πως οι άνθρωποί σας, όταν έρχεστε να τους επισκεφτείτε, είναι ασφαλείς και βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον τους,
· Για να μπορέσετε εσείς και τα παιδιά σας, να αισθανθείτε, πως μπορείτε να επιστρέψετε στον τόπο σας,
· Γιατί αυτός θα είναι έτοιμος να σας υποδεχθεί και να σας χαρίσει, ίσες ευκαιρίες με αυτές που αναζητήσατε κάπου αλλού.
Προτεραιότητές μας είναι :
1) Η ισόρροπη ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στις βασικές και αναγκαίες υποδομές, που θα συντελέσουν σημαντικά στη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Γνωρίζουμε π.χ. το κάκιστο οδικό Δίκτυο της Εύβοιας αλλά και άλλων Νομών.
Τις τελευταίες ημέρες περιόδευσα πολλές περιοχές της Εύβοιας και απογοητεύτηκα από την έλλειψη υποδομών, κυρίως στο οδικό δίκτυο, για το οποίο κατά βάση, ευθύνεται η Αυτοδιοίκηση και όχι οι πολιτικοί.
2) Η στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα περνούν την μεγαλύτερη οικονομική κρίση.
3) Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η προώθηση ενεργειών, για την καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τις νέες και τους νέους, με την αύξηση της απασχόλησης.
4) Η στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
5) Η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζει και αντανακλά το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας και αποτελεί το υπόβαθρο της Δημόσιας Υγείας, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί ιδιαίτερα σε Βοιωτία & Εύβοια.
6) Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού & του πολιτισμού, αφού η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει εξαιρετικό φυσικό πλούτο, ιστορική μνήμη χιλιετιών και βαριά πολιτιστική κληρονομιά.
· Επομένως, το μεγάλο στοίχημα για όλους μας, είναι η ενίσχυση της Περιφέρειάς μας σε όλα τα επίπεδα και η λύση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
· Ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με προγραμματισμό και αγώνα:
o Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με την κεντρική Κυβέρνηση -αν χρειαστεί – όποια κι αν είναι.
o Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις.


Φίλες & Φίλοι…
Στέκομαι εδώ, απέναντί σας.
Τώρα όμως, θα έρθω ανάμεσά σας, γιατί αυτό θέλω πραγματικά να σας ακούσω σαν ίσος προς ίσο.
Εσείς, περισσότερο από όλους, μπορείτε να μας συμβουλέψετε, γιατί ακούτε, βλέπετε και αφουγκράζεστε τα όσα λέγονται για την περιφέρεια μας, περισσότερο ξεκάθαρα και αντικειμενικά
Αυτό θέλω, απόψε, να συζητήσω μαζί σας από κοντά.

Κλείνοντας,
Σας καλώ λοιπόν όλες και όλους, να βαδίσουμε μαζί, σε αυτή τη νέα πορεία!!!
Είναι χρέος όλων μας, να παραδώσουμε την Περιφέρεια του αύριο, καλύτερη από τη Περιφέρεια του σήμερα……… Και θα το πράξουμε… Να είστε Βέβαιοι…
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου