www.endelfoisonline.gr

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος



Επιστολή με θέμα «Ανάπτυξη ελληνικών λουτροπόλεων, αναφορά σε προβλήματα λειτουργίας συγκεκριμένων λουτροπόλεων» απέστειλαν προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Νικιτιάδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται στις Λουτροπόλεις των Θερμοπυλών και της Αιδιψού που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα μεσούσης σχεδόν της τουριστικής περιόδου. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμε κ. Νικιτιάδη, με την παρούσα επιστολή αρχικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την πρόσφατη τοποθέτησή σας στην θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρίως όμως να σας ενημερώσουμε για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας (Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας) που στοχεύουν στην ανάδειξη των ελληνικών λουτροπόλεων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό, και να σας παραθέσουμε τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους.
1. Για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων και την προβολή του θεραπευτικού τουρισμού θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος Πετραλιά του 2006, του οποίου μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί καμιά διάταξη, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των λουτροπόλεων.
2. Μετά την παραχώρηση των λουτροπόλεων σε τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης με την ψήφιση του νομοσχεδίου Καλλικράτης, πολλές λουτροπόλεις που ανήκουν στην Ε.Τ.Α. ΑΕ δε λειτουργούν δυστυχώς επειδή δεν υπάρχει ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας τους.
3. Σήμερα πολλές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας όλο το χρόνο. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελούν τα Λουτρά Αιδηψού. Πιο συγκεκριμένα:
Α’ Τα Λουτρά Αιδηψού από άποψη προσωπικού έχουν τεράστια προβλήματα, άλλα και από άποψη λειτουργίας. Ενώ σήμερα πολλές λουτροπόλεις είναι ανοικτές όλο το χρόνο, η πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας είναι ανοικτή μόνο τα καλοκαίρια, μην καλύπτοντας και πάλι όλη την περίοδο, με αποτέλεσμα να μένει όλο το πεδίο ελεύθερο στο Ξενοδοχείο SILLA, το οποίο καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος του θεραπευτικού τουρισμού της περιοχής.
Β’ Τα Λουτρά Θερμοπυλών, με τα χάλια που έχουν, δεν είμαστε βέβαιοι αν θα πρέπει να λειτουργήσουν, ενώ από άποψη ονόματος, ποιότητας και ποσότητας νερού, αλλά και περιβάλλοντος χώρου, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που υπάρχουν στον τόπο μας. Έτσι, ζητούμε να μας ενημερώσετε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους από τα ΕΤΑ Α.Ε. και από το δικό σας Υπουργείο.
Γ’ Τα Λουτρά Νιγρίτας, των οποίων η λουτρόπολη παλιότερα ήταν πόλος οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, σήμερα είναι έρημα αν και κατά καιρούς λειτουργούν, θυμίζουν απλώς την παλιά καλή εποχή τους, δικαιολογούν την παρουσία τους.
Επιθυμούμε λοιπόν να μας ενημερώσετε για το πώς θα αντιμετωπίσετε τη διαμορφωμένη δυσάρεστη κατάσταση της συγκεκριμένης λουτρόπολης και αν είναι στα σχέδια σας η ομαλή λειτουργία τους. Έτσι όπως έχουν καταντήσει, μάλλον δυσφημούν παρά διαφημίζουν το θεραπευτικό τουρισμό.
Δ’ Τα Λουτρά Κύθνου, αν λειτουργήσουν σήμερα, θα είναι μάλλον ακατάλληλα για τον θεραπευτικό τουρισμό επειδή απλούστατα διαθέτουν μερικές μπανιέρες, ίσως μιαν υπάλληλο, ενώ το παλιό ξενοδοχείο εδώ και χρόνια δε λειτουργεί. Σας πληροφορούμε ότι μπροστά από τα λουτρά υπάρχει η παραλία του νησιού, το δε ιαματικό νερό από άποψη ποιότητας και ποσότητας είναι τέλειο, παρόλο που σε καμιά λουτρόπολη δεν έγινε αναγνώριση ιαματικών πηγών. Η ανάπτυξη αυτής της λουτρόπολης θα βοηθήσει τα μέγιστα την ανάπτυξη ολοκλήρου του νησιού της Κύθνου.
Ε’ Για τα Λουτρά Καϊάφα γίνεται κατά καιρούς πολύς λόγος σχετικά με την ανάπτυξή τους, μέχρι σήμερα όμως, εκτός από ελάχιστες επεμβάσεις, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, περιμένοντας την υλοποίηση των όποιων υποσχέσεων έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν τα ΕΤΑ Α.Ε έχουν κάποιο πλάνο ανάπτυξής τους.
ΣΤ’ Τα Λουτρά Υπάτης τα επισκέφθηκαν την προηγούμενη χρονιά μελή του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Τα είχαμε προβάλει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης διότι οι εκεί εγκαταστάσεις είναι αρκετά καλές, γύρω δε από τα λουτρά υπάρχουν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, των οποίων η παραπέρα ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα από την καλή λειτουργία των ιαματικών πηγών.
Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα με την ποσότητα του νερού και με τη λειτουργία της λουτρόπολης, της οποίας τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα, γεγονός που δυσκολεύει εξαιρετικά τα πράγματα. Λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της σημερινής οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται να βρεθεί κάποιος τρόπος για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της λουτρόπολης αυτής.
Ζ’ Στα Λουτρά Ελευθερών Καβάλας, τα νερά και ο περιβάλλων χώρος είναι τέλειος. Μερικές όμως από τις εγκαταστάσεις είναι σε πραγματικά άθλια κατάσταση, σχεδόν παράγκες, στις οποίες οι οικονομικά ασθενείς αναγκάζονται να μένουν για να κάνουν τα απαραίτητα για την υγεία τους μπάνια. Πρέπει ενημερωτικά να αναφέρουμε ότι την ευθύνη για τη λειτουργία τους την έχει η Νομαρχία Καβάλας.
Οι παραπάνω επισημάνσεις, κύριε Υφυπουργέ, είναι μερικές από όσες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας σχετικά με τη στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία των λουτροπόλεων, των οποίων την ευθύνη την έχουν σήμερα τα ΕΤΑ Α.Ε.
Επειδή ίσως αυτή η εικόνα θα είναι απρόσμενη για το νέο Δ.Σ., που πιθανόν να είχε καλύτερη ή διαφορετική σχετική εικόνα, θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για τη λειτουργία των λουτροπόλεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο ή για τη διακοπή της λειτουργίας κάποιων από αυτές λόγω κόστους επεμβάσεων και ανεπαρκών εγκαταστάσεων.
Όσον αφορά τις άλλες λουτροπόλεις, απαραίτητη είναι η στελέχωσή τους με το ανάλογο έμπειρο προσωπικό, το οποίο συνήθως δεν υπάρχει.
Ανειδίκευτο επίσης είναι στο σύνολό του και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο μάλιστα πολλές φορές δεν υπάρχει. Θεωρούμε ότι σχετικά με αυτή την τελευταία επισήμανσή μας θα πρέπει να θέσετε αυστηρούς όρους την ομαλή λειτουργία της κάθε λουτρόπολης η οποία, εκτός από το θεραπευτικό τουρισμό που προσφέρει, αποτελεί και ένα μικρό ή μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής της.
Κλείνοντας αυτή την αναφορά μας, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και μια πρώτη γνωριμία με σας, θα θέλαμε, εφόσον το θεωρείτε εφικτό και χρήσιμο, να έχουμε άμεση επαφή μαζί σας για αυτά τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να ενημερώνεστε από “πρώτο χέρι” και να έχετε ακριβή εικόνα της κατάστασης, της ανάπτυξης και προβολής των λουτροπόλεών μας, του μοναδικού αυτού πλούτου της χώρας μας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης

Ο Γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης
ΤΗΛ.2310905164, ΤΗΛ. 6944440224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου