www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

“ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ 3845 & 3846/2010 ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟ 3845/2010 ΚΑΙ Ν/Σ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ”

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών προτίθεται να διοργανώσει εξειδικευμένο επίκαιρο σεμινάριο με θέμα «ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ 3845 & 3846/2010 ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟ 3845/2010 ΚΑΙ Ν/Σ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ» όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής, διάρκειας 12 ωρών. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι: να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες πάνω στα επίκαιρα εργασιακά θέματα καθώς και στις μεταβολές που επέρχονται με τους νέους νόμους.

Σε ποιους απευθύνεται: σε Διευθυντές επιχειρήσεων, Δ/ντες Προσωπικού ή Ανθρωπίνου Δυναμικού Οικονομικούς Δ/ντες, Προϊστάμενους λογιστηρίων, λογιστές, βοηθούς λογιστών και κάθε ενδιαφερόμενο για τις αλλαγές στην εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία

Θεματολογία:
1.Ακαθάριστες αποδοχές

Εννοιολογικά Θέματα: Εξαρτημένης εργασίας
Σημαντικές αλλαγές στις συμβάσεις Έργου & Υπηρεσιών
Πότε μετατρέπεται σε εξαρτημένη εργασία. Πότε υφίσταται το τεκμήριο της εξαρτημένης εργασίας σε σχέσης εργασίας που εμφανίζεται υπό μορφή ανεξάρτητων υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου (εργασία «με μπλοκάκι»)
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Διαιτητικές Αποφάσεις (τι προβλέπει το μνημόνιο Ν. 3845/2010)
Εθνική – Κλαδικές - Ομοιοεπαγγελματική κ.λ.π.
Προσδιορισμός ημερών Ασφάλισης με βάση την πραγματική εργασία
Έμμισθοι – Ημερομίσθιοι
2. Μερική Απασχόληση – εκ περιτροπής απασχόληση:
Οι όροι αμοιβής και εργασίας των μερικώς απασχολουμένων σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου 3846/2010.
Πότε εφαρμόζεται η εκ περιτροπής απασχόληση – διαβούλευση
Πότε μετατρέπονται συμβάσεις εργασίας σε μερική και πότε σε πλήρη απασχόληση.
Τι νέα δικαιώματα έχουν οι μερικώς απασχολούμενοι.
Πότε χορηγείται προσαύξηση αποδοχών στους μερικώς απασχολούμενους.
Αλλαγή ημερομηνίας κατάθεσης
Το πλαίσιο που διέπει την τηλεργασία
Αποδοχές και επιδόματα επί ειδικών περιπτώσεων. Υπολογισμός αποδοχών αδείας, επιδομάτων εορτών και αδείας , αποζημίωσης απόλυσης, επί μερικής, διαλείπουσας και εκ περιτροπής απασχόλησης
Το πλαίσιο ασφάλισης των μερικώς και εκ περιτροπής απασχολουμένων
3. Θέματα μισθοδοσίας επί μερικής & πλήρους απασχόλησης
Υπερεργασία, Υπερωρία, Νυκτερινά, εργασία Κυριακής κλπ
Βιβλίο υπερωριών
Εκκαθαριστικό Αποδοχών
Ανάλυση Πραγματικού μισθού - Νομίμου μισθού – λοιπών αμοιβών - Υπόδειγμα
Η απασχόληση την έκτη ημέρα της εβδομάδος επί πενθημέρου (εργασία Σαββάτου)
Άδειες
Το νέο πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση αδειών στους μισθωτούς μετά τις αλλαγές που ορίζει ο νόμος 3846/2010. Η δυνατότητα κατάτμησης της άδειας. Βιβλίο αδειών.
Χρόνος – προγραμματισμός χορήγησης της αδειών και άσκηση διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη.
Δανεισμός εργαζομένου αλλαγές με νόμο 3846/2010
Το πλαίσιο που διέπει τη θέση των μισθωτών σε διαθεσιμότητα με νόμο 3846/2010.
Τι αλλάζει για απολύσεις και αποζημιώσεις
Νέα «διαρρύθμιση» στις επιτρεπόμενες, ανά μήνα, απολύσεις παράλληλα με την αλλαγή στο καθεστώς των αποζημιώσεων των απολυομένων. (τι προβλέπει το μνημόνιο Ν. 3845/2010).
Νέες αυξημένες αρμοδιότητες Σ.ΕΠ.Ε.
Νέος τρόπος υποβολής πινάκων προσωπικού.
Νέος τρόπος επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα) του Σ.ΕΠ.Ε.
Ø Ασφάλιση ορισμένων ειδικών μορφών απασχόλησης. Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών περιστασιακά απασχολουμένων. Καθιερώνει το εργόσημο. Ποιες δραστηριότητες καταλαμβάνει και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αναγνωρίζονται προς έκδοση από την φορολογία εισοδήματος οι εισφορές αυτές;
Ø Μικτά κλιμάκια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με μέριμνα της ΓΓΚΑ για έσοδα και ανασφάλιστη εργασία στις επιχειρήσεις γενικά: είτε μετά από προγραμματισμένη εντολή, είτε μετά από υπηρεσιακή αναφορά, είτε μετά από καταγγελία.
Ø Αναγκαστικής Είσπραξη Ασφαλιστικών Εισφορών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανάθεση για τη διεκπεραίωση των εν λόγω υποθέσεων, σε άλλους ΦΚΑ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή φυσικά πρόσωπα.
Ø Συναλλαγές μέσω διατραπεζικού συστήματος: Οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα.
Ø Ανακατανομή των εισφορών μεταξύ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.
Ø Ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών. Ειδική Επιτροπή Ρύθμισης Εσόδων. Υποβολή αίτησης- Λοιπά δικαιολογητικά. Τμηματική εξόφληση της οφειλής. Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας. Δικαιώματα φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Ø Συμβάσεις εργολαβίας Εταιριών Παροχής Υπηρεσιών. Παροχή εργασίας, μέσω Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών-Εργολάβων με αποδέκτη το δημόσιο, κλπ καθώς και τις λοιπές επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, καθιερώνεται η τήρηση βιβλίου ημερήσιων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού στον τόπο εργασίας. Ποιος το τηρεί; Κυρώσεις σε περίπτωση μη ή πλημμελούς τήρησης του βιβλίου. Υποχρεώσεις επιχειρήσεων που αναθέτουν σε Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών – Εργολάβους την εκτέλεση έργου. Υποχρεώσεις Επιχείρησης Παροχής Υπηρεσιών – Εργολάβος.
Ø Νέος πίνακας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα ισχύσει για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.7.2011
Ø Απασχόληση Συνταξιούχων, με σχέση εξαρτημένης εργασίας: Περιορισμοί ηλικίας και ποσού σύνταξης.
Ø Απασχόληση Συνταξιούχων, με σχέση ανεξαρτήτων υπηρεσιών: Περιορισμοί ηλικίας για αναστολή καταβολής της σύνταξης και πότε έχει προσαύξηση εισφορών;
Ø Παράλληλη Ασφάλιση για ασφαλισμένους πριν 1.1.1993.
Ø Αλλαγή στην κατάταξη απαιτήσεων Οργανισμών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, καταλαμβάνει τις πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν ή κηρύσσονται κατά τις διατάξεις του ν. 3588/2007.

Εισηγητής του προγράμματος: κ. κ. Παλαιολόγος Λιάζος, Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά, Φοροτεχνικός Α’ τάξεως και σύμβουλος επιχειρήσεων, Σύμβουλος σε εργασιακά και φορολογικά θέματα.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 25 και Σάββατο 26/06/2010 και ώρες Παρ. 17:00-21:15 και Σάββατο 9:00-15:00 στον ΣΘΕΒ.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα επιχορήγησης όλου του κόστους του σεμιναρίου κάνοντας χρήση του πόρου της εργοδοτικής εισφοράς 0,45% του (Λ.Α.Ε.Κ.) μέσω του ΟΑΕΔ.
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ και την αρμόδια κα Τζένη Γιβροπούλου μέχρι και την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010, τηλ. 2410-555507 (Δ/νση: Λεωφ. Καραμανλή & Βιομηχανίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου