www.endelfoisonline.gr

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος εγκαινίασε το Ναό του Απόστολου Λουκά


Η 18η Απριλίου 2010, Κυριακή των Μυροφόρων, για την Λαμία και την τοπική Εκκλησία αναδείχθηκε ιστορική και λαμπρή, διότι κατ αυτήν την ημέρα με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ετέλεσε τα Εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, πολιούχου Λαμίας, ο οποίος δεσπόζει στον ομώνυμο λόφο.
Τα εγκαίνια άρχισαν με την κατάθεση των Ιερών Λειψάνων, που έκανε ο Σεβασμιώτατος το Σάββατο 17 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 18 Απριλίου με την τοποθέτηση των Ιερών Λειψάνων στον «βυθό» της Αγίας Τραπέζης και τον καθαγιασμό της με Άγιο Μύρο.
Και τίς δύο ημέρες πολλοί πιστοί προσήλθαν στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό, για να εκφράσουν την χαρά, την ευλάβεια και τον σεβασμό τους προς τον άγιο Λουκά και να προσευχηθούν προς τον ιατρό άγιο και Ευαγγελιστή, να τους χαρίζει ο Θεός φωτισμό, δύναμη και σωματική και ψυχική υγεία.
Μετά τήν τελετή τών Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τήν πρώτη Θεία Λειτουργία στην εγκαινιασμένη αγία Τράπεζα, πλαισιούμενος από 12 Ιερείς της πόλεως.
Στο τέλος τής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εδόξασε τον Θεό που τον αξίωσε να θεμελιώσει τον Ιερό Ναό του πολιούχου και σε 13 χρόνια να τον εγκαινιάσει.
Αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις περιπέτειες που πέρασε ο Ναός, αλλά που με την βοήθεια του Θεού και του Αγίου ξεπεράστηκαν.
Ευχαρίστησε τους Ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, που κατά καιρούς υπηρέτησαν, τον Δήμο Λαμιέων, που συνεχώς συμπαρίσταται στο έργο της Εκκλησίας του πολιούχου, τους δωρητές και ευεργέτες και όλους τους φανερούς και αφανείς δωρητές, που εβοήθησαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανοικοδομήσεως και εξωραϊσμού του περικαλούς Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά.
Ακολούθως, εις έκφρασιν τιμής και ευλογίας απένειμε το Μετάλλιο τής Ιεράς Μητροπόλεως μετά διπλώματος, σε τρεις μεγάλους δωρητές: τον κ. Νικόλαο Γερμενή, τον κ. Νικόλαο Αλεξιά και την κα. Αικατερίνη Γαρδίκη.
Τέλος, εις ανάμνησιν τών Εγκαινίων και εις ένδειξιν τιμής και αγάπης προς τον Δήμο Λαμιέων προσέφερε στον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Κοτρωνιά μία αγιογραφημένη εικόνα της Παναγίας με την ευχή να σκεπάζει τον ίδιο, τον Δήμο και όλο τον κόσμο.
Ευχήθηκε δε σε όλους τους παρισταμένους, που με τήν παρουσία τους τίμησαν τον πολιούχο, ο Άγιος Λουκάς να πρεσβεύει αδιαλείπτως στον Κύριο και να τους χαρίζει υγεία και δύναμη.
Στο τέλος, μαζί με το αντίδωρο ο Σεβασμιώτατος διένειμε την ευλογία των εγκαινίων και παρέδωσε τόν Ιερό Ναό λουσμένο στη χάρη του Αγίου Πνεύματος, το δε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφερε κέρασμα σε όλο το Εκκλησίασμα.
Στα Εγκαίνια παρέστησαν οι Βουλευτές κα. Τόνια Αντωνίου, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νομάρχης κ. Αθανάσιος Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο πολιτευτής κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Στρατηγός Διοικητής ΜΕΡ.ΥΠ. κ. Σπυρίδων Κουρέλης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Δικαστικών Αρχών και πλήθος λαού. Πηγη: http://www.romfea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου